2010. október 8., péntek

Élek még:D

Bocsi mindenkitől, aki esetleg várta, hogy írjak...
Most már így kialakult, hogy többnyire inkább hétvégén megyünk valahova, hétközben pedig rutinszerűen megyünk az órákra, aztán tanulunk, vagy csak pihizünk a koleszban (én személy szerint újra belefogtam japán tv-sorik angol feliratozásába:)), vagy a barátainkkal lógunk/dumálunk.
Úgy mégis mi történt azóta, hogy nem írtam?
Szeptember 22-én volt a Holdfesztivál (v. Ősz közepe ünnep), ami a kínai kultúrában egy elég fontos ünnep. Ilyenkor összegyűlnek a családok, van hogy elmennek a vidéki rokonokhoz is és együtt barbeque-t sütnek! Manapság már nagyon sokan inkább a barátaikkal barbequeznak, úgyhogy nekünk is részünk volt benne, Julie-nál:)
Ami még nagyobb esemény volt nekünk az még ugyanehét szombaton (25-én) a Holdünnep kapcsán elvittek minket a nyelviskolából egy taiwani tradicionális sütimúzeumba,ahol lehetett csinálni mooncake-t (holdsüti, amit ilyenkor esznek).
A múlt hétvégénk pedig nagyon érdekesen alakult:) Előszőr is kiderült, hogy Julie-éknál szokássá váltak ilyen közös főzések, ahol mindenki a saját nemzeti konyhájából mutat be valamit. Szóval mi felvetettük, hogy nagyon szívesen főznénk magyaros kaját nekik, ha adnak egy konyhát. (Nagyon hiányoljuk a sütés-főzést, de sajna itt elég ritka az otthon főzés, sok lakásban nincs is konyha, mert mindenki kint eszik, ugyanis annyi kaja van az utcán mint a dudva.) Erre rendesen be is izgultak, mi meg kigondoltuk, hogy főzünk egy jó marhapörit galuskával:D
Közben pénteken volt az IFC buli is, amiről írtam az előző posztban, ilyen internacionális diákokkal barátkozni akaró klub. Kicsit uncsi volt, meg vicces, mert ilyen kis hülye játékokat kellett játszani, de azért élveztük:D Meg itt beszéltem előszőr Wendyvel.
Aztán elérkezett a nagy nap, bementünk a Carrefourba bevásárolni, és már szinte minden hozzávalót összehordtunk a kosárba, amikoris rájöttünk, hogy azért a gatyánk nem kéne, hogy rámenjen erre a kis főzöcskére. Úgyhogy vissza minden a helyére legyen inkább paprikás krumpli:DDD Ezzel már elment vagy 2-3 óra, aztán még el is bénáztuk (fene a fránya kanjikba xD) és rossz buszra szálltunk...Ígyhát amire megérkeztünk Julie-hoz már volt kb. 4 óra.
Amint megérkeztünk Wendy azzal fogadott minket, hogy ők már nagyon kiváncsian várják a magyar kajánkat, meg tökre oda- meg visszavannak az izgalomtól:) Tök aranyosak voltak! Wendyvel itt lettem nagyon jóban!<3 Végülis a japán kislányok, akik még jöttek volna visszamondták, úgyhogy a mi kajánk lett a főétel:) Rajtunk kívül még egy El Salvador-i fiú volt, aki már második éve van itt, de ő egyetemen tanul.
Szóval megfőztük a paprikás krumplit, (miközben főztünk, Julie extravendégszerető apukája mindenféle drága alkohollal traktált minket:))ami nagyon ízlett mindenkinek, mondták, hogy hú meg ha, csak a fazék alján már túl sós volt mert nem tudtuk összekeverni rendesen és leülepedett a só xD Hálisten addigra már mindenki jóllakott:D
Jah amúgy vicces volt, mert otthon volt Julie egész családja! (Ők nem merték végül megkóstolni:))
Ezekután este mentünk találkozni egy másik magyar ösztöndíjjas fiúval, aki ugyancsak a barátnőjével van itt.  Előszőr beültünk dumálni egy bárba (átlagos piaár 100-150 NTD (~1000 ft) hmm nem olcsó), aztán meg bedobták, hogy menjünk át egy rockkocsmába a közelben, mert az jó.
Át is mentünk, beugró 350 NTD (~3000 ft), de legalább 200at le lehetett inni (ami egy db valamit jelentett, nekem 1 fini koktélt), kiderült, hogy ugyan a neve Roxy 99 rockhouse, de leginkább lady gaga, wakawaka shakira meg a hasonló förmedvény nyári slágerek mentek, az egész este alatt kb. 3 "rock"szám volt (RHCP és Linkin Park, meg vmi indie-cucc). Ami a lejáró közönséget illeti, az olyan 60%ban külföldi. Utána miután éjjel nincs tömegközlekedés be egy taxiba...Peti és Eszter lakást bérelnek, úgyhogy náluk aludtunk, nagyon szép a lakásuk és VAN KONYHA is!!!xD Másnap pedig nekiindultunk Ximennek, mert eredetileg erre a hétvégére a Resident evil 4-et terveztük megnézni. Szóval gondoltuk, hogy bemegyünk a moziba és megkérdezzük, hogy meddig vetítik. Kiderült, hogy márcsak okt. 7-ig játszák, úgyhogy úgy döntöttünk, hogy inkább megnézzük most...Természetesen megérte, de azért kétségbe voltunk esve rendesen, hogy mekkora mennyiségű pénzt elvertünk, most már tényleg alíg maradt valamink xD
Szóval ezen a hétvégén inkább nem megyünk sehova, visszamondtuk a mindenkivel közösen Danshui-ba kirándulást is.
Ma pedig az óra keretén belül elvitt minket a tanárnénink Yingge-be ahol megnéztük a porcelán múzeumot. (Képek mindenhez a facebookon!)
Mégvalami: vasárnap lesz a "dupla 10" ünnep, ami nemzeti ünnep, az ország alapításának napja (akit bővebben érdekel: wikipedia).
Innen idéznék is: "During the Double Ten Day of 2009, all government sponsored festivities were canceled, and the money intended for the festivals (NT$ 70 million) were relocated for reconstruction of the damage done by Typhoon Morakot."
Vagyis a tavalyi ünnepség elmaradt az akkori tájfun miatt, és inkább a károkra fordították a pénzt amit az ünnepre szántak!
Kedves Magyarország ezt kapd ki, létezik olyan ország, ahol ilyen tényleg van és nem csak facebook, meg iwiw szavazás szintjéig jut el a dolog (gondolok itt az árvíz és aug.20. kapcsolatára)! Nah mindegy...remélem, hogy egy év múlva, mikor hazamegyek rá se fogok ismerni az országra olyan jó lesz!
Jóéjszakát gyerekek, búcsuzik a füles mára!

6 megjegyzés:

  1. Öröm volt olvasni, Béjbike! Nem is tudtuk, hogy a BBQ ilyen ősi kínai szokás:P , biztos az amerikaiak vették át a nevével együtt! Büszke vagyok rád, hogy terjeszted a magyar konyhát! Elég fura, h Wendy szülei nem kóstolták meg...azért ott sokkal elvetemültebb dolgokat is megfőznek, mint a szegény krumpli:P
    Naaa, puszi, jó éjt!!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Füles! :-D Nagyon jó volt ismét olvasni rólatok, bár a facebookon követtem a képeket. :-)
    Ügyik vagytok, hogy csináltatok paprikás krumplit, és örülök, hogy már ennyi barátotok van!
    Puszi!

    VálaszTörlés
  3. julim a bbq-t értsd mint hús meg tofu meg mindenféle tengeriherkentyű grillezése/sütése, természetesen nem barbequenak hívják kínaiul xD hanem kaorou-烤肉. csak a külföldiek kedvéért mondják bbqnak:)
    sztem csak nem voltak nyitottak a szülők:) a kínaiak lehet h fura dolgokat esznek, de itt emelném ki, h én taiwanon vok nem kínában:D (hidd el óriási a különbség!)
    itt teljesen normális,átlagos kaják vannak, mint csirke, disznó, marha meg eszméletlen fini halak rizzsel meg zöldségekkel...

    ez az argentin valaki meg nem tom ki xD meg mér kommentelt ide... xD

    VálaszTörlés
  4. Szasz! Jó újra hallani felőled, mert hiába várlak a skype-on mindig elkerüljük egymást, pedig nagyon hiányzol!
    Szülnapodra küldök egy kis szülői apanázst, hogy tudjatok fincsi kajákat főzni.
    Pusza: Mami

    VálaszTörlés
  5. sztem akkor nem jó skypeomat vetted fel, mert van egy régi is... melyik email-címedhez van hozzárendelve a skype-od? megkereslek!

    VálaszTörlés